KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Domowe przedszkole


 Szanowni Państwo !

Czas związany z zagrożeniem epidemiologicznym , który przychodzi nam wspólnie przeżywać jest czasem bardzo trudnym, czasem, który wymaga od nas wszystkich pełnej mobilizacji i współpracy.

Wprowadzone czasowe ograniczenia funkcjonowania szkół i placówek oświatowych w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID- 19 przerywa nasz bezpośredni, realny kontakt, jednak nie kończy procesu edukacyjnego. Przenosi go jedynie w wymiar nauki zdalnej.

W razie pytań i wątpliwości podaję mój adres e-mail: m.brzeska@pm48.elodz.edu.pl

W zakładce każdej grupy oraz poszczególnych zajęć dodatkowych znajdują się adresy e-mail poszczególnych nauczycieli i specjalistów.

Jak ma wyglądać proces edukacyjny w warunkach pracy zdalnej?

 W czasie ograniczenia funkcjonowania przedszkola, związanego z zagrożeniem epidemiologicznym nauka będzie realizowana na odległość , co oznacza , że w tym czasie nadal będziemy realizować zadania zapisane w podstawie programowej wychowania przedszkolnego .

Zgodnie z zaleceniami MEN będzie się to odbywać :

-  z poszanowaniem możliwości psychofizycznych dzieci;

- ze zwróceniem szczególnej uwagi na równomierne obciążenie dzieci zajęciami w danym dniu;

Jakie metody i formy pracy wykorzystamy?

Powstał nowy folder na stronie internetowej przedszkola pn,, Domowe przedszkole”

  • Za jego pośrednictwem otrzymacie Państwo dostęp do grupowych i tematycznych folderów, w których nauczyciele poszczególnych grup udostępniać będą systematycznie materiały do wykorzystania podczas pracy z dzieckiem w domu.
    Będą to różnorodne propozycje zabaw i zajęć, wynikające z realizacji podstawy programowej; zabawy dydaktyczne, badawcze, ruchowe, propozycje zabaw plastycznych i technicznych. Konkretne propozycje zadań będą opracowane dla każdej grupy wiekowej, zatem będą adekwatne do możliwości rozwojowych dzieci oraz  do zaplanowanych przez nauczyciela zamierzeń dydaktycznych.

Przedstawiona przez nauczycielki oferta edukacyjna pozwoli na nabywanie przez dziecko doświadczeń w różnych obszarach rozwojowych: fizycznym, emocjonalnym, społecznym i poznawczym.

  • W folderze,, Domowe przedszkole” znajdziecie Państwo również ciekawe propozycje zabaw i linki z zakresu języka angielskiego, terapii pedagogicznej, logopedii oraz gimnastyki korekcyjnej.
  • Dla dzieci przejawiających uzdolnienia artystyczne powstała zakładka ,,Mały artysta” , gdzie można znaleźć ciekawe pomysły na zabawy plastyczne.
  • Niektóre grupy przedszkolne swoją ofertę edukacyjną będą systematycznie przekazywać za pośrednictwem profili grupowych utworzonych w aplikacjach Messenger i Facebook.
  • Proponujemy ścisłe współdziałanie nauczycieli z rodzicami ukierunkowane na wspieranie Państwa w organizowaniu domowej edukacji, a także rozwiązywaniu pojawiających się ewentualnych problemów. Na stronie internetowej przedszkola zostały zamieszczone służbowe adresy poczty elektronicznej naszych nauczycielek. W sytuacji jakichkolwiek pytań czy wątpliwości zachęcamy do kontaktu.
  • Będziemy czekać na efekty Państwa starań – Prosimy o przesyłanie wytworów dziecięcej aktywności w postaci zdjęć czy skanów.

         

 


Teatr Powszechny w Łodzi zaprasza na słuchowisko "A niech to gęś kopnie".

 

 Nagranie będzie dostępne na youtube do końca tego tygodnia ( do 5 czerwca)

https://www.youtube.com/watch?v=uiwJsYmCuBc

W sztuce „A niech to gęś kopnie” Marta Guśniowska jak zwykle wykorzystuje wieloznaczność języka i baśniowe motywy, żeby zbudować z nich nowe znaczenia – historię wielopoziomową, adresowaną zarówno do najmłodszych, jak i nieco starszych.

 


 Jednocześnie rekomendujemy Państwu strony internetowe stanowiące wartościowe propozycje do wykorzystania w działaniach z dziećmi:

Bajki dla dzieci:

Bajka Pluszowy lekarz SEASPolska

Bajka Samotny Misiek Zdzisiek w szpitalu SEASPolska


Zapraszamy na spotkanie z Panem Jackiem i Muzycznymi Podróżami Zebrusia. Znajdziecie tam piosenkę "Piknik", której ostatnio uczyliście się więc możecie spiewać  i bawić się wspólnie oglądając filmik i animację: 

https://www.youtube.com/watch?v=EpK_pdbyi6A&feature=share&fbclid=IwAR1T_QK-93n78csXAkv7ZEASNJnTX1bfgYJJN1rZ_1DM4ryNo00gPFrXBcI

https://youtu.be/EOLI6eK6FFE    (premiera 02.04. 2020r zabawy prowadzone przez naszą rytmiczkę)

https://www.youtube.com/watch?v=ASRjdYUVs_M

https://www.facebook.com/groups/216205929727374/

http://bystredziecko.pl/grafomotoryka-rysowanie-po-sladzie/
https://www.eprzedszkolaki.pl/
https://eduzabawy.com/karty_pracy/
http://kula.gov.pl/
http://www.domowyprzedszkolak.pl/
https://ciufcia.pl/
https://sieciaki.pl/
http://www.krasnoludki.pl/
https://kiddoland.pl/materialy-do-pobrania
https://szaloneliczby.pl/przedszkole/…
https://mumandthecity.pl/zabawy-dla-dzieci-w-domu/…
https://panimonia.pl/…/masy-sensoryczne-plastyczne-przepi…/…
https://www.youtube.com/watch…
http://maluchwdomu.pl/2015/07/jak-zrobic-tangram.html…
https://mojedziecikreatywnie.pl/…/jak-ulepic-zwierzatka-z…/…
https://vod.tvp.pl/kolekcja/to-sie-nie-nudzi,47078659
https://www.gry.pl/gry/edukacyjne
https://www.jigsawplanet.com/
czysciochowo.pl.

https://kubus.pl/audiobooki/?style=dziecko#wybierz-audiobook


Propozycje wydawnictwa Bliżej Przedszkola


Zachęcamy także do udziału w domowym, rodzinnym projekcie pt.: "Domowe wyzwania bazgrołków"

https://przedszkolankowo.pl/2020/03/20/czesc-1-domowe-wyzwania-bazgrolkow-czyli-rodzinny-projekt-dzialan-edukacyjnych/


Drodzy rodzice, aby ułatwić dzieciom zrozumienie obecnej sytuacji prezentujemy materiały dla dzieci o koronawirusie - książkę przygotowaną przez panią psycholog - Manuelę Molinę Cruz oraz bajkę napisaną przez panią psycholog Dorotę Bródkę. Zachęcamy do lektury.

Koronawirus - o co chodzi? - autor Manuela Molina Cruz

Bajka o złym królu wirusie i dobrej kwarantannie - autor Dorota Bródka