KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Gimnastyka korekcyjna

Witam serdecznie wszystkich rodziców.

W związku z przedłużającym się pobytem w domu przedstawiam propozycje zabaw, które można wykorzystać, gdy pomysłów na aktywność ruchową brak.

Edyta Drynkowska: e.drynkowska@pm48.elodz.edu.pl


Tydzień XII (8 – 12.06)

1.,,To taka gra rób to co ja” – rodzic wymyśla ruch, a zadaniem dziecka jest odtworzenie  zaprezentowanego przez rodzica ruchu, np. skakanie na jednej nodze, przysiady, pajacyki, turlanie się itp. Oczywiście zawsze następuje zamiana ról.

2. ,,Strzelamy do bramki”- zadaniem dziecka jest wbijanie goli raz lewą a raz prawą nogą.

3.,,Paczka” – dorosły klęczy naprzeciwko dziecka. Dziecko siedzi skulone na podłodze, mocno ściska ręce i nogi, układem ciała przypominając zawiązaną paczkę. Dorosły próbuje ,,rozpakować paczkę”, z wyczuciem odciągając ręce i nogi dziecka. Należy przyjąć zasadę, że raz ,,odklejona” od ciała ręka lub noga nie może już wrócić na swoje miejsce.

4.,,Lustro” – dorosły siedzi n podłodze w lekkim rozkroku zwrócony przodem do dziecka. Dziecko siedzi naprzeciw dorosłego, zwrócone do niego przodem. Dorosły ,,rysuje” ręką (rękoma) w powietrzu różne figury, np. (koło, kwadrat) lub naśladuje pewne czynności (jazdę samochodem, czytanie książki) dziecko zaś stara się jak najprecyzyjniej naśladować ruchy dorosłego (lustrzane odbicie). Potem następuje zamiana ról

5. IDZIE PANI, WIETRZYK WIEJE 

Dziecko zwrócone do nas plecami.
Idzie pani: tup, tup, tup
,
(Na przemian z wyczuciem stukamy w jego plecy opuszkami palców wskazujących)
dziadek z laską: stuk, stuk, stuk,
(delikatnie stukamy zgiętym palcem)
skacze dziecko: hop, hop, hop,
(naśladujemy dłonią skoki, na przemian opierając ją na przegubie i na palcach)
żaba robi długi skok.
(z wyczuciem klepiemy dwie odległe części ciała dziecka np. stopy i głowę)
Wieje wietrzyk: fiu, fiu, fiu,
(dmuchamy w jedno i w drugie ucho dziecka)
kropi deszczyk: puk, puk, puk,
(delikatnie stukamy w jego plecy wszystkimi palcami)
deszcz ze śniegiem: chlup, chlup, chlup,
(klepiemy dziecko po plecach dłońmi złożonymi w „miseczki”)
a grad w szyby łup, łup, łup.
(lekko stukamy dłońmi zwiniętymi w pięści)
Świeci słonko, (gładzimy wewnętrzną stroną dłoni ruchem kolistym)
wieje wietrzyk, (dmuchamy we włosy dziecka)
pada deszczyk.([z wyczuciem stukamy opuszkami palców w jego plecy)
Czujesz dreszczyk? (leciutko szczypiemy w kark)


Propozycje aktywności z poprzednich tygodni - pliki do pobrania.

Zestaw zabaw ruchowych - część 1 - plik do pobrania

Zestaw zabaw ruchowych - część 2 - plik do pobrania

Zestaw zabaw ruchowych - część 3 - plik do pobrania

Zestaw zabaw ruchowych - część 4 - plik do pobrania

Zestaw zabaw ruchowych - część 5 - plik do pobrania

Zestaw zabaw ruchowych - część 6 - plik do pobrania

Zestaw zabaw ruchowych - część 7 - plik do pobrania

Zestaw zabaw ruchowych - część 8 - plik do pobrania

Zestaw zabaw ruchowych - część 9 - plik do pobrania

Zestaw zabaw ruchowych - część 10 - plik do pobrania