KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Grupa VII

 


Zabawy na 16 października 2020r

1. Liczymy i dobrze się bawimy- zabawa matematyczna

- Policzcie kasztany, orzechy, żołędzie, szyszki nazbierane przez chłopca?

- Policzcie kasztany, orzechy, żołędzie, szyszki nazbierane przez dziewczynkę?

- Porównajcie kto miał więcej kasztanów, orzechów, żołędzi, szyszek?

- Ile szyszek nazbierał chłopiec? Pokaż ich liczbę na palcach.

- Ile kasztanów nazbierała dziewczynka? Pokaż ich liczbę na palcach.

Aby ułatwić dzieciom liczenie rodzic może naturalny materiał przyrodniczy zastąpić umownymi przedmiotami, np. klockami lub narysować sylwety szyszki, orzechów i żołędzi.

2. Zabawy masą solną.

Przepis na masę solną:

Szklanka mąki

Szklanka soli

½ szklanki wody

      Mąkę mieszamy z solą. Wodę dodajemy ostrożnie, nie całą na raz.
      Ciasto powinno mieć konsystencję zbliżoną do ciasta na pizzę.

      Z masy solnej dziecko wykonuje – lepi zwierzę, owoc, może być również roślina, która   
      kojarzy mu się z jesienną porą. Masę solną można pomalować farbą dla uzyskania
       lepszego efektu.

3. Dziecko ogląda obrazki przedstawiające dzieci w parku. W każdej parze obrazków wskazuje ten, który przedstawia to, co zdarzyło się wcześniej.

4. Zestaw zabaw ruchowych.

- Dziecko spaceruje po dywanie, na umówiony sygnał, np. klaśnięcie jak najszybciej siada na krześle, staje na jednej nodze, kładzie się na brzuchu, robi pajacyki, przysiady itp.

 - ,,Rzucanie do celu” – do zabawy potrzebne nam będą: kosz lub pudło oraz gazeta. Zadaniem dziecka jest zgniecenie gazety w kulę, a następnie wcelowanie do kosza
z wyznaczonej wcześniej odległości. Odległość można regulować uwzględniając umiejętności dziecka.

- ,,Figurki” – dziecko chodzi po pomieszczeniu na hasło figurki zastyga w bezruchu na ok. 6s.

- ,,Masażyki – pisarzyki” – dorosły siedzi na podłodze z wyprostowanymi nogami. Dziecko leży brzuchem na udach dorosłego ( w poprzek jego nóg). Dorosły masuje plecy dziecka. Lekko opukuje je palcami i kantami dłoni, rysuje lub pisze na plecach. Zadaniem dziecka jest odgadnięcie co pisze rodzic.

-  ,,Dmuchanie na bibułę” – dziecko siedzi w siadzie skrzyżnym, trzymając przed sobą
w jednej dłoni wstążeczkę lub bibułę tak, aby wolny koniec wisiał przed ustami. Wykonuje wdech nosem, a następnie silnie wydmuchuje powietrze ustami na bibułę tak, aby jej koniec się poruszył. Ćwiczenie powtarzamy ok. 5 razy.


Zabawy na 15 października 2020r

1. Piosenka ,,A to jeż…” – utrwalanie słów piosenki, śpiewanie solo lub w duecie.

https://www.youtube.com/watch?v=gIMKDKi7TnQ

2. Ćwiczenia narządów artykulacyjnych – warg.

           Pajac – dziecko robią wesołą minę – wargi ma złączone, kąciki ust uniesione do
           góry;  potem robi smutną minę – wargi ma złączone, kąciki ust – opuszczone w dół.

           Ptaszki – dziecko ściąga mocno wargi, wysuwa do przodu, lekko otwiera –
            i gwiżdże: fiu, fiu.

           Nie powiem nic – dziecko mocno zaciska rozciągnięte wargi.

           Zajączek – dziecko mocno wciąga policzki do jamy ustnej, z warg tworzy zajęczy
           pyszczek,  którym porusza.

           Wąsy – dziecko utrzymuje pasek papieru między nosem a górną wargą.

3. Ćwiczenia palców – motoryka mała.

           Nożyczki – dziecko porusza jednocześnie palcami – wskazującym i dużym.

           Nóż – dziecko tnie powietrze dwoma złożonymi palcami.

            Łyżka – dziecko naśladuje nabieranie wody.

            Grabie – dziecko zgina wszystkie palce i drapie powietrze.

            Młotek – dziecko uderza pięścią w pięść.

4. Praca plastyczna – ,,Wiewióreczka”.

Potrzebne materiały: kredki, farby, klej, bibuła.

Dziecko koloruje sylwetę wiewiórki oprócz ogona dostępnymi materiałami: kredki pastelowe, farby.

Następnie ogon wiewiórki lub jego część wykleja kulkami zrobionymi z bibuły.

(Podana sylweta wiewiórki to jedynie przykład).

WIEWIÓRKA

5. Nazwij drzewa, z których pochodzą liście. Połącz liść z odpowiednim owocem.

 


Zabawy na 14 października 2020r

1. ,,Szumi las” ćwiczenia wydłużające fazę wydechu podczas mówienia na podstawie wiersza E. M. Skorek.

 

Dzisiejsza porada                                                            Będą dzieci umieć,

dla wszystkich się nada.                                                Wystarczy uważać

jak las pięknie szumieć.                                                 i za mną powtarzać.

Głośno tak szumi las, jakby las witał nas:

− Szszsz… (1) (1 – Mówią głośno, jak najdłużej, na jednym wydechu).

− Szszsz… (2) (2 – Mówią cicho, jak najdłużej, na jednym wydechu).

− Szszsz… (1)

− Głośno szumią drzewa, las piosenkę śpiewa:

 - Szszsz… (1)

− Szszsz… (2)

− Lekki wietrzyk wieje, opowiada dzieje:

− Szszsz… (2)

− Szszsz… (2)

− Drzewa szybciej rosną latem oraz wiosną:

− Szszsz… (2)

− Szszsz… (2)

− Wietrzyk wieje mocniej – dzieci szumią głośniej:

− Szszsz… (1)

− Szszsz… (1)

− Szszsz… (1)

− Słabiej wieje wietrzyk – ciszej mówią wierszyk:

− Szszsz… (2)

− Szszsz… (2)

− Szszsz… (2)

2. Dziecko przygląda się poniższym obrazkom. Następnie odpowiada na pytania.

- Jakie zwierzę znajduję się na rysunku?

- Jak wygląda wiewiórka?

- Co wiewiórka robi na pierwszym zdjęciu, co na drugim i trzecim?

-  Co znajduję się na kolejnych zdjęciach? Dlaczego?

 

 

3. Zabawa ruchowa z wykorzystaniem rymowanki.

                                                                                   Dziecko:

                – Mała wiewióreczko,                               wykonuje przysiad,

                 gdzie zbierasz orzeszki?

                – Zbieram ja orzeszki                                naśladuje zbieranie orzechów,

                całkiem niedaleko.                                         stoi i wyciąga rękę w bok,

                 Tam rośnie leszczyna                        stoi w lekkim rozkroku,   wyciąga ręce do góry

                   i orzechy ma.                                                i poruszają nimi jak gałęziami,

                     Pokłoń się jej ładnie                               wykonują pokłon.

                      – może też ci da!

 

 4. ,,Wiewiórka” – film edukacyjny.

https://www.youtube.com/watch?v=AaeM4_PzO1E

5. Ćwiczenia grafomotoryczne. Drzewo

6. Zestaw zabaw ruchowych.

  1. Dziecko spaceruje po dywanie, na umówiony sygnał, np. klaśnięcie jak najszybciej siada na krześle, staje na jednej nodze, kładzie się na brzuchu, robi pajacyki, przysiady itp.
  2.  ,,Rzucanie do celu” – do zabawy potrzebne nam będą: kosz lub pudło oraz gazeta. Zadaniem dziecka jest zgniecenie gazety w kulę, a następnie wcelowanie do kosza
    z wyznaczonej wcześniej odległości. Odległość można regulować uwzględniając umiejętności dziecka.
  3. ,,Figurki” – dziecko chodzi po pomieszczeniu na hasło figurki zastyga w bezruchu na ok. 6 s.
  4. ,,Masażyki – pisarzyki” – dorosły siedzi na podłodze z wyprostowanymi nogami. Dziecko leży brzuchem na udach dorosłego ( w poprzek jego nóg). Dorosły masuje plecy dziecka. Lekko opukuje je palcami i kantami dłoni, rysuje lub pisze na plecach. Zadaniem dziecka jest odgadnięcie co pisze rodzic.
  5.  ,,Dmuchanie na bibułę” – dziecko siedzi w siadzie skrzyżnym, trzymając przed sobą
    w jednej dłoni wstążeczkę lub bibułę tak, aby wolny koniec wisiał przed ustami. Wykonuje wdech nosem, a następnie silnie wydmuchuje powietrze ustami na bibułę tak, aby jej koniec się poruszył. Ćwiczenie powtarzamy ok. 5 razy.

 


Zabawy na 13 października 2020r

 

Zabawa z wierszem B. Formy ,,Przybywa jesień.”

Rodzic recytuje wiersz, a dziecko wykonuje określone ruchy.

                                                                                           Dziecko:

Spadają liście,                                                                   naśladuje ruch opadających liści,

szeleszczą wkoło,

wiatr je unosi,

gwiżdżąc wesoło.

Lecą kasztany,                                                                    podskakuje w miejscu, klaszcząc i ciesząc się,

cieszą się dzieci.

Słabiej niż latem

słoneczko świeci.                                                              pokazuje na słońce,

Nagle żołędzie

z drzewa spadają,

chętnie je zaraz

wszyscy zbierają.                                                                naśladuje zbieranie żołędzi,

Piękne korale

ma jarzębina,

to znak, że jesień

już się zaczyna.                                                                     powtarza za rodzicem  dwa ostatnie wersy.

 

  1. Praca plastyczna ,,Kolorowe kolce” ( obrazek w linku)

Potrzebne materiały: kolorowe kartki papieru, nożyczki, klej, sylweta jeża.

Zadaniem dziecka jest pociąć kartkę na paski, następnie dłuższe paski papieru na krótsze – przypominające kolce jeża.

Uwaga: Rodzic zwraca uwagę na poprawne trzymanie nożyczek przez dziecko

3.Liczymy kolce jeżyka.

Do tego zadania będzie praca plastyczna, którą dziecko  wcześniej wykonało.

Zadaniem dziecka jest policzenie ile kolców ma jego jeż oraz jakiego koloru są kolce.


Zabawy na 12 października 2020r

Temat tygodnia: Co robią zwierzęta jesienią?

 

  1. Dziecko słucha opowiadania czytanego przez rodzica następnie wykonuje proponowana zadania.

         Opowiadanie H. Bechlerowej ,,Kolczatek”.

W ogrodzie koło ścieżki stał sobie chochoł i rozmawiał z jesiennym wiatrem. Przyszedł do niego Kolczatek. Podniósł do góry nosek i popatrzył na słomianą osobę.

Chochoł spojrzał z wysoka, potem ukłonił się miłemu gościowi.

– Czy mógłbym zamieszkać na zimę pod twoim słomianym dachem? – zapytał jeżyk.

– Zamieszkać u mnie? – zdziwił się chochoł. – Nie, u mnie już ktoś mieszka.

Tego jeżyk się nie spodziewał. Kto może mieszkać pod chochołowym dachem?

– Ktoś bardzo piękny – powiedział chochoł. – Jeżeli zgadniesz, to kto wie, może i dla ciebie

znajdzie się miejsce.

– Ktoś bardzo piękny – mówisz. – A jak ubrany?

– Latem ubiera się w czerwoną sukienkę. Ale teraz śpi, więc, proszę cię, mów ciszej.

– W czerwoną sukienkę, w czerwoną sukienkę.... – powtarzał Kolczatek zamyślony.

– Nie, chyba nie zgadnę. Powiedz coś więcej.

Chochoł pochylił się niżej i szepnął:

– Ona jest podobna do ciebie.

– Do mnie? Nigdy nie noszę czerwonej sukienki. Ani latem, ani zimą.

– Ale masz kolce. I ona też ma kolce.

Jeżyk usiadł i jedną łapką odliczał na pazurkach drugiej:

– Ma kolce, ma czerwoną sukienkę... Nie wiem. Powiedz sam.

Ale chochoł nie chciał zdradzić tajemnicy. Powiedział tylko:

– Przyjdź do mnie w odwiedziny na wiosnę. Ona się obudzi. I jeżyk odszedł.

„Przyjdę wiosną i zobaczę, kto mieszka pod chochołowym dachem. Ale gdzie znajdę mieszkanie

na zimę?”

Nad stawem stała wierzba. Była rozczochrana i trzęsła się na jesiennym wietrze. Trochę ze

strachem zapytał ją Kolczatek, czy da mu na zimę mieszkanie pod swoimi konarami.

Wierzba poruszyła ciemnymi włosami i powiedziała:

– U mnie już ktoś mieszka. Widzę, że masz ciekawy nosek i pewnie chciałbyś wiedzieć, kto.

Tego ci nie powiem.

– Powiedz chociaż, jak wygląda – poprosił jeżyk.

– Ma płaszczyk zielony jak trawa. Poza tym umie grać.

– Ma płaszczyk zielony jak trawa i umie grać... – powtórzył jeżyk.

– Czy na skrzypeczkach? Bo jeśli tak, to może świerszczyk?...

Ale wierzba odpowiedziała trochę niecierpliwie, bo wiatr targał ją za włosy:

– Za dużo chciałbyś wiedzieć, mój kolczasty gościu. Przyjdź wiosną. Zobaczysz.

Jeżyk spuścił ciekawy nosek.

– Nie pozostaje mi nic innego, jak wrócić do ogrodu; coraz silniejszy wiatr się zrywa.

W ogrodzie za klombem leżał duży kamień. Z jednej strony siwy mech zwisał mu jak broda.

– Czy nie mógłbym znaleźć u ciebie zimowego mieszkania? – zapytał jeżyk grzecznie.

Kamień, który nigdy w życiu nie ruszał się z miejsca, odzywał się też bardzo niechętnie.

Mruknął grubo, tak jakby i głos miał obrośnięty mchem:

– U mnie już ktoś mieszka.

– U ciebie też? Kto?

– Oho, powiem ci głośno, wicher usłyszy, zawoła mróz, zmrożą mojego lokatora.

– Powiedz chociaż, jak wygląda – prosił jeżyk.

– Jak wygląda? Mały, złoty...

– Mały, złoty? I co jeszcze?

Ale kamień nie odpowiedział już nic. Milczał zwyczajem wszystkich kamieni, tylko przez

chwilę drżała mu na wietrze siwa broda.

Jeżyk odszedł w drugi koniec ogrodu. Rósł tam krzak berberysu. Liści tu było na ziemi dużo,

brunatnych, szeleszczących.

– Czy mogę zamieszkać u ciebie, berberysie?

– Dobrze – zgodził się berberys. – Miękko tu będzie, cicho.

Więc jeżyk zagrzebał się w liściach, zwinął się w kłębek i zasnął. Spał, spał, aż przyszła wiosna, a z nią wszystkie wesołe wietrzyki.

Jeden z nich obudził wierzbę nad stawem, drugi szepnął coś chochołowi do ucha, a trzeci

rozwichrzył siwą brodę kamienia. Ostatni dmuchnął w posłanie jeżyka.

Wygrzebał się Kolczatek spod liści i poszedł do chochoła. Ale chochoła nie było przy ścieżce.

Stał oparty o płot, słomiany płaszcz miał rozpięty i potargany. Na jego dawnym miejscu czerwona róża otrząsała rosę z pąków.

– Witaj! To ty mieszkałaś całą zimę pod słomianym dachem chochoła. Jesteś piękna!

Róża schyliła głowę. Kropelka rosy z jej płatka spadła jeżykowi na nos.

Pobiegł do wierzby. Nie była już czarna i rozczochrana, nie. Miała piękne, jasnozielone włosy: miękkie i pachnące wiosną.

– Kto mieszkał pod jej korzeniami? – przypomniał sobie jeżyk. – Aha! Ktoś, kto ma płaszczyk

zielony i umie grać.

– To ja – odezwała się zielona żabka, która właśnie siedziała pod wierzbą.

– Czy naprawdę umiesz grać? – zapytał jeżyk, przyglądając się jej białej kamizelce
i rękawiczkom.

– Umiem. Przyjdź nad staw wieczorem, posłuchasz koncertu.

– Przyjdę. A teraz śpieszę się, bo muszę zajrzeć pod kamień.

„Muszę zobaczyć, kto to jest ten „mały złoty” – myślał jeżyk.

Przyszedł w samą porę: właśnie spod kamienia wybiegała okrągła kuleczka, błyszcząca

w słońcu jak drogocenny kamyczek.

– Stój, stój, kto jesteś „mały złoty”?! – wołał jeżyk, bo kuleczka już znikła pod młodą trawką.

– Ja? Żuczek. Jestem żuczek.

Jeżyk chwilę patrzył za nim.

– Wszyscy opuścili swoje zimowe mieszkania. Wiosna! Pójdę do róży, zaproszę żuczka
i wieczorem posłuchamy koncertu żabek nad stawem.

Rozmowa na temat opowiadania.

− Nazwijcie zdjęcia.

− Wskażcie zdjęcia przedstawiające postacie

i miejsca z opowiadania (chochoł,

róża, kamień, żabka, żuczek,

wierzba, jeżyk, kupka liści berberysu).

− Wskażcie postacie niewystępujące

w opowiadaniu (myszka, kasztanowiec…).

− Jakie miejsca kolejno odwiedził Kolczatek?

− Gdzie znalazł mieszkanie?

− Kto zimował w chochole, kto – pod

kamieniem, a kto – pod wierzbą?

− Gdzie wybierał się Kolczatek z żuczkiem?

2.Omówienie wyglądu jeża i jego zwyczajów na podstawie filmów edukacyjnych.

https://www.youtube.com/watch?v=ohVlx-vw4Dg

      https://www.youtube.com/watch?v=cfnLRfZ7oAk

  1. Opowieść ruchowa ,,W lesie” wg W. Żaby – Żabińskiej .

Rodzic opowiada, a dziecko naśladuje ruchy i odgłosy, o których mowa.

Dzieci wybrały się do lasu.                                   stają w rozsypce i maszerują w miejscu, Wyszły wcześniej,                                                                           

Kiedy słonko dopiero wzeszło                            wskazują ręką do góry, na słońce,

 Idąc, przeciągały się                                           przeciągają się

 czasami ziewały                                                 naśladują ziewanie,

Las przywitał je krakaniem wrony,                    naśladują głos wrony, mówiąc: kra, kra….,

stukaniem dzięcioła o drzewo                             dzięcioła, mówiąc: stuk – puk, stuk – puk,

i rześkim, świeżym powietrzem.                       wciągają powietrze nosem, wydychają ustami,

dzieci zobaczyły skaczącą wiewiórkę,         naśladują ruchy wiewiórki,

zagrzebującego się w liściach jeża.              W leżeniu zwijają się w kłębek,

Przyglądały się grzybom,                              stają w lekkim rozkrok, robią daszek nad głową

Zbierały orzechy laskowe, kolorowe liście.    Naśladują zbieranie orzechów i liści,

Potem zmęczone wróciły do domu.                 Maszerują w miejscu.

 

  1. Piosenka , A to jeż…” – nauka słów piosenki, zabawy ruchowe przy muzyce wg wyobraźni dziecka.

https://www.youtube.com/watch?v=gIMKDKi7TnQ

 

  1. Zestaw zabaw ruchowych.
  1. Dzieci spacerują po dywanie, na umówiony sygnał, np. klaśnięcie jak najszybciej siadają na krześle, stają na jednej nodze, kładą się na brzuchu, robią pajacyki, przysiady itp.
  2.  ,,Rzucanie do celu” – do zabawy potrzebne nam będzie: kosz lub pudło oraz gazeta. Zadaniem dziecka jest zgniecenie gazety w kulę, a następnie wcelowanie do kosza
    z wyznaczonej wcześniej odległości. Odległość można regulować uwzględniając umiejętności dziecka.
  3. ,,Figurki” – chodzimy lub biegamy po pomieszczeniu na hasło figurki dziecko zastyga w bezruchu na ok. 6 s. Jeśli poruszy którąkolwiek częścią ciała odpada
    z zabawy.
  4. ,,Masażyki – pisarzyki” – dorosły siedzi na podłodze z wyprostowanymi nogami. Dziecko leży brzuchem na udach dorosłego ( w poprzek jego nóg). Dorosły masuje plecy dziecka. Lekko opukuje je pacami i kantami dłoni, rysuje lub pisze na plecach. Zadaniem dziecka jest odgadnięcie co pisze rodzic.
  5. . ,,Dmuchanie na bibułę” – dzieci siedzą w siadzie skrzyżnym, trzymając przed sobą
    w jednej dłoni wstążeczkę lub bibułę tak, aby wolny koniec wisiał przed ustami. Wykonują wdech nosem, a następnie silnie wydmuchują powietrze ustami na bibułę tak, aby jej koniec się poruszył. Ćwiczenie powtarzamy ok. 5 razy.

 


Zabawy na 9 października 2020r

1. Zagadki słowne – warzywa.

 

Ma gruby brzuszek i ogonek mały.

Barszcz czerwony z niego doskonały.   (burak)

 

Robią z niego keczup, robią i przeciery,

ale bardzo dobry jest też na kanapce świeży. (pomidor)

 

Rośnie w ziemi, jest pomarańczowa,

Dobra gotowana, dobra i surowa. (marchew)

 

Dobry kwaśny i zielony, w słoiku ukiszony. (ogórek)

 

Mówią o niej głowa pusta. To nieprawda!

Bardzo zdrowa jest …..(kapusta)

2.  Rodzic czyta wiersz następnie dzieci odpowiadają na pytania.

,,Dary jesieni” S. Grabowski

W murowanej piwnicy skarby skryli zbójnicy.

W słojach, jak w skarbonkach: groch, bób i fasolka.

Z sufitu zwisają sznury czosnku i cebuli.

Oto wielka skrzynia, a w niej złota dynia.

Skąd się takie dary wzięły? Z ogrodu pani Jesieni!

A zbójnicy? Ula i Alik, którzy mamie pomagali.

 

Pytania do wiersza:

- Jakie skarby skryli zbójnicy?

- Kim byli zbójnicy?

- Jakie warzywa znajdowały się w piwnicy?

 

3. Liczymy warzywa- zabawa matematyczna

Rodzic wraz z dzieckiem przy wspólnie robionym posiłku, np. gotowaniu obiadu, robieniu zdrowych kanapek proponuje dziecku policzenie, np. wszystkich zielonych warzyw, wszystkich czerwonych warzyw itd.

 

4. Aktywne zabawy przy piosence ,,Jarzynowa gimnastyka”.

https://www.youtube.com/watch?v=oD_4YBKMKFs

5.,,Warzywny koszyk”- zabawa plastyczna

Zadaniem rodzica jest narysować kosz na warzywa na kartce A4. Zadaniem dziecka jest wycięcie ze starych gazet, ulotek ulubionych warzyw i wklejenie ich w kosz narysowany przez rodzica.

6. ,,Poznajemy najzdrowsze warzywa na świecie. Ubu poznaje świat” – film edukacyjny.

https://www.youtube.com/watch?v=R2EwtRLFtM4

 


"Bezpieczne wakacje" 22- 30 czerwca


"Już lato"- zabawy 15- 19 czerwca 


"Lubimy pszczółki"-  zabawy 8- 12 czerwca


Teatr Powszechny w Łodzi zaprasza na słuchowisko "A niech to gęś kopnie".

 

 Nagranie będzie dostępne na youtube do końca tego tygodnia:

https://www.youtube.com/watch?v=uiwJsYmCuBc

W sztuce „A niech to gęś kopnie” Marta Guśniowska jak zwykle wykorzystuje wieloznaczność języka i baśniowe motywy, żeby zbudować z nich nowe znaczenia – historię wielopoziomową, adresowaną zarówno do najmłodszych, jak i nieco starszych.

 


"Dzień Dziecka"- zabawy 1- 5 czerwca

 


Ośrodek Kultury, Sztuki i Biblioteka Publiczna Gminy Pruszcz Gdański

przygotowuje bezpłatną premierę spektaklu Calineczka. Dodatkowo zostały opracowane i sprawdzone przez  metodyków karty pracy, które mogą Państwo wykorzystać w ramach zabaw z dziećmi.

27 maja o godzinie 18:00 pod linkami:

https://www.youtube.com/watch?v=XeU2p76PkEM&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1HIJClSMpwZpGg0ByZ-eqpU7kzsUdKpofRqUUNpc_mFgxl4LxzET46C9o


https://www.facebook.com/oksibp/videos/573365863558489/?notif_id=1590057733367491&notif_t=page_post_reaction

dostępny będzie spektakl, który dzieci wraz z rodzicami obejrzeć mogą w zaciszu domowym.

Link do zwiastuna spektaklu: https://www.youtube.com/watch?v=5xom5TAStg8

„Calineczka”- karty pracy

Zachęcamy do dołączenia w wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/271165770599020/

 


Zabawy 25- 29 maja 

Zabawy 18- 22 maja 

Zabawy 11- 15.05

Zabawy 04- 08.05

Zabawy 27- 30.04

Zabawy 20- 24.04

Zabawy 14- 17.04

Zabawy 6- 10.04

Zabawy 30.03- 03.04

Zabawy 25- 27.03

Pozdrawiamy i życzymy zdrowia. 

Justyna Ramięga Łaska        j.ramiega-laska@pm48.elodz.edu.pl

Dorota Zakrzewska            d.zakrzewska@pm48.elodz.edu.pl